Nieuwsbrief

Hieronder vindt u passages uit de nieuwsbrief die ik maandelijks naar mijn abonnees verstuur. In de nieuwsbrief hou ik geïnteresseerden op de hoogte van mijn reilen en zeilen door middel van verhalen, filmpjes en foto’s. Mocht u zich willen inschrijven, klik dan hier.

Eerste Matthäus

Wat was het geweldig! Op 5 en 6 januari mocht ik twee dagen Bach-kamp beleven met het USKO (Utrechts Studenten Koor en Orkest). Twee dagen niets anders dan de Matthäus-passie op een afgezonderde locatie in Sint Michielsgestel. Het waren heerlijke dagen! Keihard werken, dat wel. Maar iedereen is er met hetzelfde doel en dat zorgt voor goede saamhorigheid. Ondanks dat het koor en orkest al vanaf 31 december aan het zingen en musiceren waren en er een lichte vermoeidheid te bespeuren was bij de studenten, werd er bij iedere repetitie weer 100% gegeven. Op zaterdag 7 januari was het try-out concert in de Grote Kerk in Den Bosch. Ik was nog even bang dat er misschien geen publiek zou komen. Het is immers wat ongebruikelijk, een Matthäus-passie in het eerste weekend van januari. Maar ik had me geen zorgen hoeven maken. De kerk zat helemaal vol! Ik had me geen beter begin van het nieuwe jaar kunnen wensen. Op naar de volgende uitvoering op 31 maart in Maarssen! 

Scratch in Kampen

Eén keer eerder heb ik mogen soleren tijdens een scratch. Voor iedereen die niet bekend is met het fenomeen ‘scratch’: een groep mensen komt een dag bij elkaar om een koorwerk of koorwerken in te studeren en het ’s avonds uit te voeren. Toen ik daar de eerste keer mijn medewerking aan mocht verlenen, wist ik niet wat me te wachten stond. Ik had er wel een beeld bij. Namelijk dat dat nooit iets kon worden met de uitvoering die avond! Hoe krijg je nou zo’n groot werk als het Requiem van Verdi, want daar ging het om bij mijn eerste scratch, in één dag ingestudeerd en uitgevoerd? Ik had er een hard hoofd in. Mijn lage verwachting bleek echter totaal niet reëel. De meeste scratch-zangers komen goed voorbereid naar zo’n dag. Ze hebben het stuk over het algemeen al vaker gezongen en hebben ook al vaker meegedaan aan een scratch. De iets meer onervaren zangers hebben dan juist weer ontzettend veel houvast aan die groep die-hard scratchzangers. Het werd een fantastische, heel gezellige dag en een geweldig concert!

Op 24 juni zal ik weer mijn medewerking verlenen aan zo’n gezellige scratch, namelijk de jaarlijkse Scratch in Kampen onder leiding van Aart Mateboer. Hier staat niet één groot muziekstuk op het programma, maar een aantal ‘kleinere’ waardoor het programma heerlijk gevarieerd is. Ik zal de alt-solo’s zingen in het Magnificat en Gloria van Vivaldi en het Te Deum van Jommelli. Maar ook de romantische werken ‘Cantique de Jean Racine’ van Fauré en de ‘7 Kruiswoorden’ van Franck staan op het programma. Voor ieder wat wils dus! En na mijn eerdere pleidooi voor een scratch kan ik iedereen dan ook van harte aanraden om zich in te schrijven voor 24 juni in Kampen! Uiteraard is het ook mogelijk om alleen het concert te bezoeken. Tot dan?

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag 7 april, zal ik met het Parochiekoor Sint Maarten onder leiding van dirigent en organist Jos Siebers een concert geven in de Sint Martinus-kerk in Voorburg. Op 18 december jl. heb ik met ditzelfde koor een kerstconcert gegeven. In mijn vorige nieuwsbrief was daar nog een fragment van te beluisteren. Op die dag in december was het overal echter zo vreselijk glad. Een heleboel mensen durfden daardoor de reis naar Voorburg niet te maken, wat ik me goed kan voorstellen. Nu komt er dus een herkansing op 7 april! En in deze periode van het jaar is de kans zeer klein dat er zo’n zelfde mate van gladheid zal zijn. Al weet je het tegenwoordig maar nooit. Het repertoire is nog niet bekend. Hopelijk kan ik daar in mijn volgende nieuwsbrief iets meer over vertellen.