Nieuwsbrief

Hieronder vindt u passages uit de nieuwsbrief die ik maandelijks naar mijn abonnees verstuur. In de nieuwsbrief hou ik geïnteresseerden op de hoogte van mijn reilen en zeilen door middel van verhalen, filmpjes en foto’s. Mocht u zich willen inschrijven, klik dan hier.

Heerlijke drukte

De maand mei was zo’n drukke maand, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen! Er is weer zoveel te schrijven over de afgelopen weken. En ook over de maand juni, want de drukte houdt deze maand lekker aan! Ik begin dan toch maar bij het begin.

Herdenking in Lemelerveld

Ik begin bij het herdenkingsconcert op 4 mei in Lemelerveld. Het was een heel indrukwekkende avond. Het concert begon om 19:30 uur met een aantal prachtige koorwerken. Vanaf 20:00 uur konden we op een groot scherm de Nationale Dodenherdenking op de Dam live volgen. Het Requiem van Haydn werd hierna ingezet. Ik had van tevoren geen idee hoe deze avond precies zou verlopen, op welke manier er precies ‘herdacht’ zou worden. Maar dit was geweldig. Het was heel fijn om de herdenking op de Dam op deze manier mee te kunnen maken. En voor mij had het Requiem hierna daardoor een nog grotere impact. Heel bijzonder.

In Almere

Op zondag 14 mei, Moederdag, waren luitist Wouter Lucassen en ik onderdeel van de Muziekwandeling in Almere. In het strandrestaurant Poortdok hebben we kleine concertjes gegeven voor twee groepen wandelaars. De wandelaars ontmoetten tijdens de wandeling drie muzikale acts. Er was een gitarist met eigen werk op het Almeerder strand, een saxofoniste in een supermarkt en dan wij in het strandrestaurant. Het was een heel andere setting dan we normaal gewend zijn, maar wel ontzettend leuk en verrassend!

De week erna, op zaterdag 20 mei, stonden Wouter en ik geprogrammeerd op de Dag van de Oude Muziek. We speelden op het podium in de prachtige grote hal van theater de Kunstlinie. Ons programma was gevarieerd. We speelde niet alleen enkele Franse chansons, maar grepen ook terug naar onze eerdere concerten vol Engelse lute-songs. We hadden zelfs een Nederlandstalig lied in ons programma opgenomen op een tekst van P.C. Hooft. Het was een bijzonder goed verzorgde dag!

Meer met Wouter

In de afgelopen weken mochten we ook weer enkele keren ons ‘C’est une chanson!’-programma uitvoeren. Op zondag 28 mei, Eerste Pinksterdag, stonden we in de Marlotkerk in Den Haag en op zondag 4 juni in Barendrecht. We hebben het weer enorm naar ons zin gehad. Het blijft zo’n ontzettend fijn programma om te kunnen zingen. We hebben nu nog één concert met het Franse chanson gepland staan, volgend jaar in Norg (Drenthe). Wie weet of er vóór die tijd nog nieuwe concertjes bijkomen, maar vooralsnog kunnen we even uitrusten van alle Franse liedjes (die natuurlijk nog maanden door onze hoofden blijven galmen!). 

We hebben echter geen tijd om achterover te leunen, want achter de schermen zijn we druk bezig met een nieuw programma! Niet met z’n tweeën, maar met z’n drieën! Verder verklap ik nog even niets. We zijn in een te pril stadium om meer onthullingen te kunnen doen. Maar houd de volgende nieuwsbrieven in de gaten!

Ook zal ik met Wouter een muzikale bijdrage leveren aan de jaarlijkse Genootschapsdag van het Louis Couperus Genootschap. Tijdens een presentatie over de roman Xerxes van Couperus, zullen wij maar liefst drie aria’s zingen/spelen uit verschillende opera’s over ditzelfde verhaal over deze koning van het Perzische rijk. De bekendste aria uit dit trio is wellicht ‘Ombra mai fu’ van Händel. Daarnaast zullen we ook ‘Ombra mai fu’ van Bononcini en ‘Ombra mai fu’ van Cavalli en gehore brengen. Cavalli gebruikte het libretto (tekst van een opera) van Nicola Minato. Bononcini gebruikte het libretto van Silvio Stampiglia, welke zijn libretto baseerde op die van Minato. En Händel heeft weer het libretto van een onbekende gebruikt, gebaseerd op dat van Stampiglia. Snapt u het nog? U krijgt een heel muziekwetenschappelijke uiteenzetting voor uw kiezen! En dan heb ik het nog niet eens over Xerxes van Couperus gehad! Op zondag 11 juni ga ik daar alles over horen. Ik ben benieuwd waar hij zijn verhaal op heeft gebaseerd. ’n Operalibretto misschien?

Scratch Kampen

Mijn eerstvolgende concert met koor en orkest zal zijn op zaterdag 24 juni, namelijk de jaarlijkse Scratch in Kampen onder leiding van Aart Mateboer. Honderden mensen komen die dag samen in de Burgwal om prachtige muziek in te studeren en aan het einde van die dag, om 19:30 uur uit te voeren voor publiek. Ik weet uit ervaring dat Scratch-zangers enorm gemotiveerd zijn. Ik verheug me dan ook erg op deze hele dag! Ik zal de altpartijen zingen in het Magnificat en het Gloria van Vivaldi en het Te Deum van Jomelli. Er zitten prachtige solo’s en duetten bij, dus u begrijpt, ik sta te popelen!